Hoopers

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om met uw hond de Hooper sport te beoefenen.

Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen, maar de ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat hoopers nu een leuke, nieuwe en volwaardige opzichzelfstaande hondensport geworden is.

Geschikt voor…

Hoopers is geschikt voor een zeer brede doelgroep, zowel qua geleiders als hond/

  • Het is een volwaardige opzichzelfstaande sport geschikt voor bijna alle honden.
  • Het bevordert de samenwerking en binding met de handler.
  • Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook geacht wordt na te denken.
  • De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.
  • Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.

En Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, zoals behendigheid, omdat dit niet conflicteert met andere oefeningen. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.

Hindernissen

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met Hoopers, tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

  • Hoopers: Halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt.
  • Tunnels: Er worden tunnels van diverse afmetingen gebruikt waar de hond doorheen loopt.
  • Tonnen: Obstakels waar de hond omheen loopt.

Wat is het doel?

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Uiteindelijk kunnen de aangeleerde vaardigheden om de hindernissen te nemen worden gekoppeld in een parcours. Dan wordt er voor de hond een positie aangegeven, waar vanuit de hond dient te starten en een vaste positie voor de handler, die de hond vanuit die positie over het parcours dirigeert met stem- en handaanwijzingen.

Het is een fantastische sport om voor je plezier te doen en zeker voor het plezier van de hond. En mocht competitie je meer aanspreken, dan is dat ook een optie.

Interesse? Kom gerust eens langs op zaterdagmorgen om bij ons te kijken!

Bronvermelding: Een groot deel van bovenstaande tekst is overgenomen van een artikel geschreven door Liesbeth Hogendoorn. Liesbeth is gediplomeerd en gecertificeerd hondeninstructeur en oprichter van Kynologisch GedragsCentrum Delphi

De link naar het originele artikel is: Link naar artikel Hoopers bij Doggo